SKŁADNIKI:
- 1 pstrąg średniej wielkości
- 2 pieczarki
- 1 pomidor
- 2 plasterki cytryny
- 2 listki laurowe
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- folia aluminiowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Łączymy masło z drobno pokrojoną pietruszką.
Nacinamy delikatnie w kilku miejscach skórę pstrąga i wkładamy masło oraz liść laurowy. Dodajemy troszkę masła do środka ryby.
Na folię aluminiową ( strona zewnętrzna ) układamy pokrojone w plastry pieczarki i pomidora, a na nich pstrąga. Doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną oliwy. Na wierzch nakładamy plastry cytryny.
Zawijamy szczelnie folię aluminiową tak, aby sos nie wypłynął.
Pieczemy w 180C ok 20 min.
Podajemy rybę w folii, na ciepło, lub wykładamy rybę na talerzu a na niej warzywa, całość polewamy sosem.
RADY:
*Można dodać gałązkę rozmarynu do smaku.
*Można papiloty położyć na grill - smak niesamowity.
*Danie robi się w kilka chwil.
SMACZNEGO