PRZEPISY - Mus czekoladowy
Przepis na MUS CZEKOLADOWY
SKŁADNIKI:
200g gorzkiej czekolady Wedel
3 żółtka
100 g cukru pudru
100g masła
200ml śmietany 36%
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W rondelku rozpuszczamy masło i czekoladę ( można roztopić na parze tak jak poniżej podane żółtka).
Do niewielkiego garnka wlać wodę, dopasować do garnka miskę metalową .Miska nie może dotykać wody w garnku.Wstawić garnek na gaz.W miseczce metalowej, na parze,ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie już puszysta, ściągamy ją z garnka z wodą i jeszcze ucieramy masę z żółtek 5 min.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno.
Do masy jajecznej dodajemy lekko ciepłą masę czekoladową.
Do otrzymanej masy dodać 1/3 część ubitej śmietany i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Następnie dodać połowę pozostałej części śmietany, delikatnie wymieszać, następnie dodać pozostałą część( zostawić można 2 łyżki do dekoracji),delikatnie wymieszać.
Po dodaniu wszystkich produktów ciasto miksować na gładką masę.
Przełożyć masę do salaterek.
Tak przygotowany mus czekoladowy można udekorować bitą śmietaną i syropem truskawkowym.
Mus czekoladowy wstawić do lodówki na kilka godzin.
Podawać schłodzone.
SMACZNEGO.