PRZEPISY - Mus czekoladowy

                                Przepis na  MUS CZEKOLADOWY


przepyszny mus czekoladowy, mus z gorzkiej czekolady


SKŁADNIKI:

200g gorzkiej czekolady Wedel

3 żółtka

100 g cukru pudru

100g masła

200ml śmietany 36%





 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


W rondelku rozpuszczamy masło i czekoladę ( można roztopić na parze tak jak poniżej podane żółtka).


Do niewielkiego garnka wlać wodę, dopasować do garnka miskę metalową .Miska nie może dotykać wody w garnku.Wstawić garnek na gaz.W miseczce metalowej, na parze,ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie już puszysta, ściągamy ją z garnka z wodą i jeszcze ucieramy masę z żółtek 5 min.


Zimną śmietanę ubijamy na sztywno.


Do masy jajecznej dodajemy lekko ciepłą masę czekoladową.


Do otrzymanej  masy dodać 1/3 część ubitej śmietany i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

 

Następnie dodać połowę pozostałej części śmietany, delikatnie wymieszać, następnie dodać pozostałą część( zostawić można 2 łyżki do dekoracji),delikatnie wymieszać.


Po dodaniu wszystkich produktów ciasto miksować na gładką masę.


Przełożyć masę do salaterek.

 

Tak przygotowany mus czekoladowy można udekorować bitą śmietaną i syropem truskawkowym.


Mus czekoladowy wstawić do lodówki na kilka godzin.


Podawać schłodzone.

 

                                                                       SMACZNEGO.