SKŁADNIKI CIASTA:
I sposób:
30 dkg mąki
2 dkg drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki oliwy
ok.1/3 szklanki ciepłej wody
II sposób:
3 szklanki mąki (przesiać)
1 jajko
20 g drożdży
0,5 szklanki mleka(ciepłego)
1 łyżeczka soli
1 łżeczka cukru
3 łyżki oleju
szczypta soli
SOS POMIDOROWY:
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki ketchup
przyprawy wg upodobań np. oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie
FARSZ:
Wg upodobań.
Ser na wierzch lub na spód pizzy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Sposób I
Drożdże utrzeć z cukrem (pół łyżeczki), dodać 3 łyżki ciepłej wody.
Do miski wsypać mąkę, sól dodać rozrobione drożdże oraz ciepłą wodę. Wodę należy stopniowo dodawać, do uzyskania delikatnej masy na pizzę. Ciasto musi odchodzić od rąk. Jeszcze chwilkę wyrabiać ciasto.
Sposób II
Do ciepłego mleka dodać cukier, łyżeczkę mąki, drożdże. Odstawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki.
Wyrabiać ciasto 5 min. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, do wyrośnięcia.
Wyrobione ciasto należy tak rozwałkować, aby pasowało do formy.
Formę na pizzę posmarować delikatnie oliwą. Wyłożyć ciasto na formę.
Wymieszać w niewielkim naczyniu koncentrat pomidorowy i ketchup, dodać po szczypcie ulubionych przypraw. Dokładnie wymieszać.
Wierzch ciasta posmarować sosem pomidorowym.
Na sos wyłożyć wybrane produkty, pamiętając, aby ser ułożyć na końcu.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C ok. 15-20 min., aż ciasto będzie od spodu przypieczone.
RADY:
*Sos pomidorowy można przygotować z przecieru pomidorowego, dodając do niego przyprawy lub tylko pieprz.
*Nie podałam składników na farsz, ponieważ mój Niejadek je pizzę tylko z sosem pomidorowym...: )
SMACZNEGO.