PRZEPISY - Fasolka po Bretońsku


Fasolka po Bretońsku, fasolka z sosem pomidorowym, children's menu
SKŁADNIKI:

1 puszka fasolki białej w zalewie
20 dag kiełbasy podwędzanej - cienkiej
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
1 opakowanie przecieru pomidorowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1-0,5 łyżeczki majeranku
zioła prowansalskie
pieprz cayenne - szczypta
pieprz sól
oliwa




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Fasolkę odsączamy. Cebulę i czosnek kroimy drobno.Kiełbasę kroimy w kostkę.

Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę i  czosnek.Osobno podsmażamy kiełbasę.

Do rondla wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażoną cebulkę i czosnek. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy ok 10 min. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż przestygnie. Gdy już  będzie lekko przestudzone miksujemy blenderem.

Wstawiamy sos ponownie na niewielki ogień i dodajemy fasolkę, kiełbasę oraz przyprawy do smaku. Gotujemy  ok 15 min, ciągle mieszając.

Podajemy na ciepło z bagietką.

RADY:
*Wybieram fasolę Bonduelle, jest słodka. Otrzymujemy wtedy słodkawy sos.
*Sos nie musi być miksowany jeśli dziecko lubi cebulę.

                                                                                       SMACZNEGO.