recepta, przepisy na proste i łatwe ciasta, sałatki, gofry i... obiady domowe dla niejadka
PRZEPISY - Fasolka po Bretońsku
SKŁADNIKI:
1 puszka fasolki białej w zalewie
20 dag kiełbasy podwędzanej - cienkiej
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
1 opakowanie przecieru pomidorowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1-0,5 łyżeczki majeranku
zioła prowansalskie
pieprz cayenne - szczypta
pieprz sól
oliwa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Fasolkę odsączamy. Cebulę i czosnek kroimy drobno.Kiełbasę kroimy w kostkę.
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę i czosnek.Osobno podsmażamy kiełbasę.
Do rondla wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażoną cebulkę i czosnek. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy ok 10 min. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż przestygnie. Gdy już będzie lekko przestudzone miksujemy blenderem.
Wstawiamy sos ponownie na niewielki ogień i dodajemy fasolkę, kiełbasę oraz przyprawy do smaku. Gotujemy ok 15 min, ciągle mieszając.
Podajemy na ciepło z bagietką.
RADY:
*Wybieram fasolę Bonduelle, jest słodka. Otrzymujemy wtedy słodkawy sos.
*Sos nie musi być miksowany jeśli dziecko lubi cebulę.
SMACZNEGO.