SKŁADNIKI:
-2 łyżki oliwy oraz nieco do smarowania folii
-4 białe części z porów (duże )
-1 cytryna
-4 filety łososia (ok 100g jeden)
-4 łyżki śmietany 22 proc.
-natka pietruszki
-kilka listków mięty
-folia aluminiowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Oliwę rozgrzać na średnim ogniu w garnku z pokrywką.Dodać pory przekrojone na pół i pokrojone w cienkie plasterki. Płomień zmniejszyć na mały. Dusić pod przykryciem ok.10 min. aż warzywa zmiękną. Doprawić solą.
Z folii aluminiowej uciąć 4 arkusze, tak aby zmieścił się kawałek łososia i aby luźno zawinąć. Arkusz folii posmarować odrobiną oliwy i położyć kawałek łososia.
Rybę doprawić pieprzem. Na wierzch ryby wyłożyć duszonego pora ( 1/4 część). Położyć 2 plasterki cytryny, drobno pokrojoną natkę pietruszki (ilość w zależności od upodobań) oraz dwa liski mięty. Nałożyć
po łyżce śmietany. Zawinąć folię z rybą szczelnie.
Papiloty umieść na blasze, włóż do piekarnika o temp. 220 C. Piec ok 15 min.aż ryba zacznie się rozpadać.
Podać rybę na ciepło w folii, przyozdobić pietruszką lub cytryną.
RADY:
*Każda ryba nadaje się do tego przepisu( najlepiej bez ości).
*Można papiloty położyć na grill - smak niesamowity.
*Jeśli Twoje dziecko nie lubi mięty, proponuję jej nie wkładać - dziecko z pewnością wyczuje smak.
*Mój Niejadek nie je śmietany, pietruszki i pora, ale radzę zrobić jak w przepisie i tylko przed podaniem usunąć nielubiane elementy - TO DZIAŁA.
*Danie robi się w kilka chwil.