PRZEPISY - Smażone kartofelki


ziemniaki, smażone kartofelki, children's menu, przepis na smazone kartofelki dla dzieci


SKŁADNIKI:

-900 g ziemniaków
-niewielka ilość oliwy lub sklarowane masło
-natka pietruszki lub cebulka dymka ( do wyboru)
-sól i pieprz










SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy się zagotuje wrzucić obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki. Gdy tylko woda się zagotuje ponownie, ziemniaki odcedzić i osuszyć.

Na dużej patelni ze szczelną pokrywką sklarować masło lub wlać niewielką ilość oliwy.

Wrzuć ziemniaki na patelnię i smaż ok.5 min. do uzyskania złocistego koloru, stale obracając.

Zmniejsz płomień na bardzo mały i duś pod przykryciem ok.20 min., aby uzyskać złocistobrązowy kolor. Sprawdź czy nie są twarde. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp pietruszką.


RADA:
*Jeśli dziecko nie lubi pietruszki lub cebulki, można ją pominąć.
*Smaku nada masło z ziołami (pietruszka).

                                                                                                  SMACZNEGO.