recepta, przepisy na proste i łatwe ciasta, sałatki, gofry i... obiady domowe dla niejadka
PRZEPISY - Smażone kartofelki
SKŁADNIKI:
-900 g ziemniaków
-niewielka ilość oliwy lub sklarowane masło
-natka pietruszki lub cebulka dymka ( do wyboru)
-sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy się zagotuje wrzucić obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki. Gdy tylko woda się zagotuje ponownie, ziemniaki odcedzić i osuszyć.
Na dużej patelni ze szczelną pokrywką sklarować masło lub wlać niewielką ilość oliwy.
Wrzuć ziemniaki na patelnię i smaż ok.5 min. do uzyskania złocistego koloru, stale obracając.
Zmniejsz płomień na bardzo mały i duś pod przykryciem ok.20 min., aby uzyskać złocistobrązowy kolor. Sprawdź czy nie są twarde. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp pietruszką.
RADA:
*Jeśli dziecko nie lubi pietruszki lub cebulki, można ją pominąć.
*Smaku nada masło z ziołami (pietruszka).
SMACZNEGO.