PRZEPISY - Ciasto - Murzynek
SKŁADNIKI:
3 jajka
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
2 łyżeczki kakao
1,5 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
4 łyżki powideł śliwkowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jajka ubić mikserem z cukrem na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z cynamonem, sodą, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia oraz dodać kakao. Na przemiennie dodać po troszkę: mąkę, mleko, olej i ponownie parę łyżek mąki, mleka, oleju.... Na koniec dodać powidła.
Po dodaniu wszystkich produktów ciasto miksować na gładką masę.
Ciasto włożyć do dużej blachy, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej odrobiną mąki.
Piec w temp.220 C ok 45 minut.
Można posypać ciasto cukrem pudrem.
RADY:
*Można zmienić intensywność ciasta np: nie dodając cynamonu lub przyprawy do piernika albo zmniejszyć ilość o połowę tych przypraw.
*Z połowy porcji wykonuję pyszne Babeczki. Wystarczy kupić foremki papierowe do babek i piec je ok 15 min.Na koniec dekoruję czekoladą i kolorowymi kuleczkami do zdobienia ciast...
Oczywiście pomaga mi w tym Niejadek....i zjada z apetytem..
SMACZNEGO.