PRZEPISY - Gofry
SKŁADNIKI:
7 dag margaryny lub oleju
3 jaja
15 dag cukru
30 dag maki
1/4 l mleka
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Margarynę stopić, przestudzić.
Jajka wymieszać z cukrem mikserem na delikatna masę, następnie dodać pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszać.
Nagrzać formę do gofrów, posmarować dokładnie olejem obie powierzchnie.
Wlać niewielka ilość ciasta, powinno pokryć tylko kratkowaną część formy i nie wylewać się na brzegi.
Zamknąć formę i piec ok 3-5 mni.
Upieczone gofry podważać patyczkiem i układać w jednej warstwie.
Podawać gofry z cukrem pudrem, dżemem lub bitą śmietaną.
RADY:
*Upieczone gofry najlepiej układać na ruszcie do ostygnięcia, aby lepiej odparowały wodę, będą wówczas bardziej chrupiące.
*Z tego przepisu usmażymy niewiele gofrów, osobiście robię podwójną porcję dla całej rodziny.
*Zamiast aromatu waniliowego można dodać cukier waniliowy.
SMACZNEGO.